W szczycie sezonu nie może zabraknąć truskawek. Uwielbiamy koktajl truskawkowy, do którego pasuje każdy rodzaj makaronu lub ryż. Dziś przepis na farfalle z sosem truskawkowym z dodatkiem jogurtu, chilli i cynamonu.
Składniki:
* 30 dag truskawek
* szklanka jogurtu naturalnego
* 2-3 łyżeczki cukru
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 2-3 szczypty chilli
* owocowo-czekoladowa posypka do ciast i deserów
* makaron kokardki
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy z odrobiną soli i oliwy z oliwek.
2. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. 2-3 truskawki kroimy w plasterki, a resztę przekładamy do miseczki.
3. Dodajemy do nich jogurt, cynamon, cukier i chilli. Miksujemy na gładki sos.
4. Makaron polewamy sosem, na wierz sypiemy garść posypki i kładziemy plasterki truskawek.
Voila!