Dla niego steki to od dawna wyzwanie, szczególnie pod względem stopnia wysmażenia. Tym razem steki i pierwszy eksperyment z sosem worcester. Jesteśmy pod jego wielkim wrażeniem. Świetnie pasuje i nadaje charakteru różnym rodzajom mięsa – także drobiu. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.
Składniki:
* rostbef z kością (2 kawałki ok. 3 cm)
* 100 ml sosu worcester
* 2 łyżeczki sosu sojowego
* zielona i czerwona papryczka chilli
* łyżeczka miodu wielokwiatowego
* ząbek czosnku
* gałązka natki pietruszki
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Czosnek, pietruszkę i papryczki siekamy i w misce mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
2. Mięso myjemy i wkładamy do miski. Szczelnie przykrywamy, wkładamy na 24 godziny do lodówki i czekamy cierpliwie 🙂
3. Rozgrzewamy grilla i obsmażamy po ok. 8 minut po każdej stronie (jeśli chcemy mieć bardzo dobrze wysmażony kawałek mięsa – wkładamy go jeszcze na 5 minut do dobrze rozgrzanego piekarnika). Voila!