Jajka w koszulkach na grzankach wreszcie miały u nas swój debiut. Cóż, po świętach czas na powrót do naszej kuchni i pyszne małe co nieco na śniadanie. Jajka w koszulkach z klarowanym masłem, podane na plastrach ziołowego schabu i chlebowych grzankach to istne niebo w gębie. I cóż, że dopiero po świętach 🙂
Jajka w koszulkach na grzankach to świetna i bardzo prosta alternatywa dla jajek zainspirowana przepisem na jajka po benedyktyńsku podpatrzonych w amerykańskim Master Chefie 🙂 Wiadomo, oni lubią porządnie zjeść, a i nas jakoś tak naszło na coś konkretnego. A zatem serwujemy Wam dziś już sprawdzone i pochłonięte w kilka minut jajka w koszulkach. Gdy żółtko rozpłynie się po Waszej grzance, wierzcie nam, rozpłyniecie się razem z nim 😉 Obok takich jajek po prostu nie można przejść obojętnie!
Składniki na dwa jajka w koszulkach:
* 2 jajka
* łyżka octu winnego
* sól i pieprz
* 2 łyżki masła
*1 łyżeczka szczypiorku
* 2 kromki ulubionego pieczywa
Jak przygotować jajka w koszulkach?
1. Pieczywo smarujemy lekko masłem i wstawiamy na 10 min do piekarnika.
2. W garnku gotujemy wodę z octem i odrobiną soli. Każde jajko delikatnie rozbijamy do wrzątku z jak najmniejszej wysokości, zmniejszamy nieco ogień i gotujemy przez 2 minuty.
3. Jajka wyciągamy z wrzątku łyżką cedzakową i układamy je na grzankach z chleba. Posypujemy szczypiorkiem.
4. W małym rondelku rozpuszczamy masło, doprawiamy je solą i pieprzem. Polewamy nim grzanki.
Voila!