[wcp-carousel id="2193"]

Papryka faszerowana kaszką kuskus i pieczarkami

Papryka faszerowana kaszką kuskus i pieczarkami
Papryka faszerowana kaszką kuskus to przyjemna dla oka propozycja obiadu lub kolacji dla dwojga. Paprykę możemy faszerować nie tylko kuskusem, ale też ryżem czy innymi ulubionymi kaszami, np. jęczmienną, która świetnie komponuje się z warzywami. Możemy też wykorzystać gotową mieszankę warzyw, które dodamy do naszej papryki. Tym razem paprykę faszerowaliśmy błyskawicznym kuskusem z pieczarkami i szczypiorkiem. Szybko i pysznie 🙂
Kasza kuskus to drobna kaszka z wysokogatunkowych partii pszenicy durum. Dzięki temu, że poddana zostaje gotowaniu na parze, nam pozostaje minimum wysiłku, by ją przyrządzić. Wystarcza jej odrobina gorącej wody i przypraw, by zmienić się w smaczną przekąskę. Dziś propozycja tylko troszkę bardziej wymagająca, ale i bardzo prosta. W towarzystwie naszej ukochanej papryki. 

Składniki:

* 2 papryki
* 150 g kaszki kuskus
* 3/4 szklanki wody
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 3 pieczarki
* mała czerwona cebulka
* mały pęczek szczypiorku
* ząbek czosnku
* 1 oliwka
* 1 łyżka masła
* 2 szklanki bulionu
* curry
* papryka chilli
* sól, pieprz
 
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy papryki do faszerowania: myjemy, osuszamy, odcinamy „kapelusze” i usuwamy ze środka gniazda nasienne.
2. Cebulę i oczyszczone pieczarki siekamy w drobniutką kostkę. Czosnek rozgniatamy – składniki mieszamy i podsmażamy kilka minut na rozgrzanej oliwie.
3. Dodajemy wodę, sól, curry. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy kuskus i mieszamy składniki.
4. Faszerujemy kuskusem obie papryki. Wstawiamy je do żaroodpornego naczynia i podlewamy szklanką bulionu. Zapiekamy 15 minut w 170 stopniach.
5. Gdy papryki są w piekarniku, przygotowujemy do nich sos:
– na patelni roztapiamy łyżkę masła
– posypujemy odrobiną mąki
– zalewamy szklanką bulionu i gotujemy przez chwilę
– przyprawiamy szczyptą pieprzu, soli, chilli i bazylii
6. Papryki wyciągamy z piekarnika, ściągamy kapelusze i układamy na wierzchu pokrojoną w cienkie plasterki oliwkę. Polewamy też odrobiną sosu, a pozostałą jego część rozlewamy na talerzu. Voila!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.