Uśmiechnęliśmy się do zapomnianego zestawu garnków do gotowania na parze. Fajna i zdrowa, podobno, alternatywa dla warzyw, których nie chcemy pozbawiać koloru i smaku. Jeśli mamy ochotę na lekką obiadokolację – polecamy wybrane warzywa z ulubionym dodatkiem. Dziś brokuł i marchewka oraz kasza gryczana – dla niej i ryż – dla niego 🙂 Jako dodatek idealnie pasuje tu delikatny sos na bazie jogurtu.
* mała marchewka
* ząbek czosnku
* 100 g ryżu
* 100 g kaszy gryczanej
* tymianek
* 2 łyżeczki sosu sojowego
* 100 ml jogurtu naturalnego
* łyżeczka musztardy miodowej
* sól
Przygotowanie:
1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Marchewkę kroimy w cienkie krążki. Czosnek obieramy.
2. W średnim garnku doprowadzamy do wrzenia ok 1 l wody z łyżeczką sosu sojowego i kilka szczypt soli. Gdy woda zaczyna się gotować, na garnku stawiamy garnek – sito do gotowania na parze, w którym umieszczamy wszystkie warzywa.
3. Warzywa gotujemy kilka minut, aż będą średnio miękkie. W tym czasie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą ryż (lub kaszę :)).
4. Pod koniec gotowania (gdy nasz dodatek jest prawie gotowy), posypujemy warzywa tymiankiem i gotujemy jeszcze chwilkę.
5. Sos: mieszamy jogurt, musztardę i łyżeczkę sosu sojowego. Podajemy go oddzielnie.
Brokuły można polać odrobiną podgrzanego masła z bułką tartą.