Składniki:
* kilka jajek
* kilka listków sałaty
* pół papryki (kolor dowolny)
* kilka pomidorków koktajlowych
* kilka oliwek
* ogórek, kukurydza – co mamy 🙂
* ketchup i majonez
Przygotowanie:
1. Nastawiamy wodę do gotowania jajek. W tym czasie jajka najlepiej wrzucić do miski z gorącą wodą (doznają mniejszego szoku, gdy włożymy je do garnka z wrzątkiem i zmniejszymy ryzyko pęknięcia).
2. Do gotującej się wody można też dodać kilka kropel octu – podobno to też pomaga na „nie pękanie” – nie wiemy, czy to prawda, ale na wszelki wypadek zawsze dodajemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy delikatnie jajka i gotujemy 5 minut.
3. Gdy jajka się gotują, myjemy i kroimy wszystkie warzywa, rozkładamy je na sałacie, zostawiając miejsce na jajka.
4. Gdy jajka się ugotują, zalewamy je zimną wodą, by ostygły. Obieramy, kroimy na połówki, kładziemy majonez, ketchup, oliwki. Opcjonalnie dodajemy pieprz, sól i zieleninkę, np. koperek – będzie apetyczniej wyglądać. Dołączamy jakiekolwiek pieczywo.
5. Czekamy na powrót dostawcy z chłodnym piwkiem – wraz ze stołem rzecz jasna 😉