[wcp-carousel id="2193"]

Chłodnik z awokado i świeżego ogórka

Chłodnik z awokado i świeżego ogórka

Chłodnik z awokado to idealny chłodnik na letnie dni, ale nie tylko. Zupa z awokado i świeżego ogórka jest delikatna i orzeźwiająca, a czosnkowy akcent dodaje jej charakteru. Jeśli jesteście fanami awokado (i oczywiście chłodników), koniecznie spróbujcie tego chłodnika z awokado i świeżego ogórka. Wybierzcie awokado, które jest miękkie i dojrzałe. Użyjcie ulubionych dodatków – propozycję naszych znajdziecie niżej, ale możecie wybrać grzanki, groszek ptysiowy czy inne zioła. Smacznego!

Chłodnik z awokado i świeżego ogórka – skład:

  • 2 dojrzałe awokado
  • duży ogórek wężowy (dwa duże gruntowe lub kilka mniejszych)
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soli
  • łyżka soku z cytryny/limonki
  • świeżo mielony pieprz

Dekoracja: bazylia, kolendra, prażone pestki słonecznika, prażona cebulka

Chłodnik z awokado i świeżego ogórka – przygotowanie:

  1. Awokado kroimy na pół, wbijamy nóż i pozbawiamy je pestki. Miąższ przekładamy do miski.
  2. Ogórka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z awokado.
  3. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz tych do dekoracji).
  4. Blendujemy na gładką masę i jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody i ponownie mieszamy.
  5. Wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie wlewamy na talerze i dekorujemy dodatkami. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.