[wcp-carousel id="2193"]

Pikantne curry z dynią i czerwoną cebulą

Pikantne curry z dynią i czerwoną cebulą

Pikantne curry z dynią, czyli mocno aromatyczne i rozgrzewające danie na jesień. Sezon na dynię w pełni, więc warto korzystać. Nasze curry z dynią jest pikantne, pięknie pachnie (zasługa imbiru i czosnku), no i wygląda taaak świeżo i słonecznie (zasługa kurkumy). Można by rzec, słońce na talerzu. To idealny obiad lub lekka kolacja na chłodne jesienne wieczory (choć w tym momencie pogoda nas iście rozpieszcza). W dodatku błyskawiczny – zobaczcie sami, jak szybko można go przyrządzić!

Jemu tradycyjnie w curry zabrakło mięsa. Podpowiadamy więc, że do tego curry z dynią idealnie pasują duszone kawałki kurczaka lub indyka. Może więc następną wersję curry przygotuje On i porównamy smaki… Tymczasem delektujcie się pysznym, aromatycznym i cieszącym oko curry z dyni. Na zdjęciach podane na kaszy jęczmiennej, ale równie fajnie smakuje oczywiście z Jego ukochanym ryżem.

Rada: Cała dynia do tego dania to oczywiście za dużo. Pokrojoną w kostkę dynię (która nam zostanie) możecie śmiało wykorzystać do innych dań z dyni lub zapakować w foliowe woreczki i zamrozić 🙂

Składniki:

  • 70 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni (np. hokkaido)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona, pokrojona w piórka cebula
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Opcjonalnie:

  • czarnuszka
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny lub śmietana

Przygotowanie:

  1. Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym (najlepiej w garnku).
  2. Dodajemy dynię, passatę, czosnek, sok z pomarańczy i przyprawy.
  3. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 20-30 minut.
  4. Podajmy z ulubionymi dodatkami – ryżem, kaszą, śmietaną, zieleniną lub czarnuszką. Voila!

A na koniec chwalimy się naszą retro wagą kuchenną. Służyła naszej mamie, służy nam i będziemy ją kochać po wieki 🙂

Ciekawostki:

Dynię możecie przygotować jak w przepisie na zupę krem z dyni i gruszek>>, choć dynia hokkaido ma na tyle miękką skórkę, że można próbować dusić ją w całości (usuwając oczywiście miąższ i pestki).



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.