[wcp-carousel id=”2193″]

Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane to świetna alternatywa dla mleka krowiego. Żałuję, że w czasie, gdy nie mogłam go pić, próbowałam tylko wytwarzania mleka kokosowego, na bazie którego powstawał pyszny jagielnik, czyli domowe rafaello bez pieczenia.

Mleko owsiane jest nie tylko pyszne i tanie w porównaniu do tego ze sklepu, ale też bardzo proste do przygotowania. To naprawdę zaledwie kilka minut pracy (nie licząc moczenia płatków w wodzie, ale to przecież zrobi się samo w czasie, gdy będziemy sobie słodko spać). Do mleka owsianego zabierałam się naprawdę długo, ale gdy w końcu spróbowałam, zakochałam się.

Mleko owsiane świetnie nadaje się jako baza do kaszy na słodko, naleśników czy ciast. Kawy z mlekiem owsianym też spróbowałam i choć jej fanką nie zostanę, uważam, że to ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie tolerują krowiego mleka. 

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 400 ml gorącej wody
  • łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą (najlepiej zostawić na noc, ale jeśli moczą się krócej, to też nie szkodzi).
  2. Dodajemy cukier i blendujemy całość. Jeśli chcemy, by mleko nie było zbyt gęste – dodajemy po prostu nieco więcej wody.
  3. Przelewamy mleko przez gazę lub sitko do szklanki lub butelek. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *