[wcp-carousel id="2193"]

Śledzie w oleju z cebulką

Śledzie w oleju z cebulką

Śledzie w oleju z cebulką to u nas świąteczna tradycja. Tradycją jest też to, że „robią razem, ona je, a on patrzy” (no, z małym wyjątkiem, bo w Wigilię musi spróbować wszystkiego, mimo cierpień). Cóż, co prawda on śledzi w oleju z cebulką z wielką upartością nie trawi, ale zrobić to potrafi – taka sytuacja.

Przepis na śledzie w oleju to przepis jej Taty, no, powiedzmy, że po lekkim tuningu. Mimo jego awersji do śledzi w oleju z cebulką, to właśnie on jest pomysłodawcą wspaniałej, chrupiącej i lekko słodkiej cebulki w tym daniu. Cebulka, dzięki banalnemu (choć nie oczywistemu) zabiegowi, jest przyjemnie wyczuwalna, ale nie dominuje, lecz podkreśla wspaniały smak śledzi. Takie śledzie najczęściej przygotowujemy na święta, ale jeśli przepadacie za przekąskami ze śledzi – te wspaniale sprawdzą się na każdą okazję.

Śledzie w oleju z cebulką, czyli samo zdrowie

Śledzie to zwykle tradycja na polskich, wigilijnych stołach. Jedni je kochają, inni (jak ON), cierpią, gdy muszą je nawet wąchać, o jedzeniu nie wspominając. Niemniej czasem warto się przemóc lub znaleźć alternatywną formę podawania śledzi, które będziemy w stanie zjeść, np. śledzie w śmietanie, które on uwielbia! Śledzie, jak zresztą większość ryb, są bardzo zdrowe i mimo tego, że to ryby dość tłuste, nie mają wielu kalorii. Co więcej, jedzenie śledzi może przyspieszać spalanie tłuszczu i przemianę materii! Według ekspertów, nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w śledziach korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i odporność. Zatem – na zdrowie.

Śledzie w oleju z cebulką – składniki:

  • 2 x 220 g opakowania filetów śledziowych a’la Matjas (u nas Lisner)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • olej rzepakowy

Śledzie w oleju z cebulką – jak przygotować?

  1. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem (tak, aby zakrył cebulę). Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  2. Filety śledziowe kroimy na mniejsze części.
  3. W wyparzonym słoiku układamy warstwami śledzie, cebulę, ziele angielskie i listki laurowe. Całość zalewamy octem i olejem rzepakowym – tak, by zakrył śledzie z cebulką. Szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki.
  4. Śledzie w oleju z cebulką najlepsze będą po 2-3 dniach spędzonych w lodówce. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.