[wcp-carousel id=”2193″]

Szybka pizza z patelni z kiełbasą, papryką i serem

Szybka pizza z patelni z kiełbasą, papryką i serem

Pizza z patelni to niesamowicie szybki i prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Dzisiejsza pizza z patelni skradła przede wszystkim serce naszego 3-latka, a to spory sukces i nasza wielka radość 🙂 Pizza jest lekka, niesamowicie chrupiąca i przede wszystkim błyskawiczna w przygotowaniu. A to bardzo przecież lubimy… 

Składniki na ciasto:

  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki razowej (ale możesz wykorzystać taką, jaką masz akurat pod ręką)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub passata pomidorowa)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, oregano lub bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Dodatki:

  • plasterki kiełbasy wiejskiej
  • starty ser żółty
  • papryka pokrojona w paski
  • świeże listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta dokładnie mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię tak, by powierzchnia była równa (najlepiej wyrównać drewnianą łyżką). Pieczemy 2-3 minuty, aż pojawią się bąbelki.
  2. Przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy patelnię z ognia.
  3. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i ponownie stawiamy na kuchence na niewielkim ogniu.
  4. Pieczemy pod przykryciem, aż ser całkiem się roztopi. Pod koniec pieczenia zwiększamy ogień, by pizza się przyrumieniła i chrupała. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *