Kokosowa kasza jęczmienna z prażonymi migdałami i owocami to pomysł na pyszne i bardzo sycące śniadanie. Mocno wyczuwalne wiórki kokosowe wspaniale łączą się z prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, cynamonem i rozgrzewającą chili. Do naszej kokosowej kaszy dodaliśmy banana i mandarynki, ale możecie użyć innych owoców, np. jabłka czy gruszki. Kasza jęczmienna świetnie sprawdzi się na pożywne śniadanie lub jako przekąska, po której długo nie poczujemy znów głodu.
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1 pokrojony banan
- 2 mandarynki – obrane i podzielone na części
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty chili w proszku
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki płatków górskich błyskawicznych
- 2 garści płatków migdałowych – podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie solimy jej; i nie zapomnijcie przepłukać kaszy pod bieżącą wodą).
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płatki górskie, płatki migdałowe i cukier. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając.
- Dodajemy kaszę, cynamon, chili i wiórki kokosowe. Znów mieszamy.
- Przekładamy do miseczki, dodajemy owoce i miód. Voila!