[wcp-carousel id="2193"]

Kokosowa kasza jęczmienna z prażonymi migdałami i owocami

Kokosowa kasza jęczmienna z prażonymi migdałami i owocami

Kokosowa kasza jęczmienna z prażonymi migdałami i owocami to pomysł na pyszne i bardzo sycące śniadanie. Mocno wyczuwalne wiórki kokosowe wspaniale łączą się z prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, cynamonem i rozgrzewającą chili. Do naszej kokosowej kaszy dodaliśmy banana i mandarynki, ale możecie użyć innych owoców, np. jabłka czy gruszki. Kasza jęczmienna świetnie sprawdzi się na pożywne śniadanie lub jako przekąska, po której długo nie poczujemy znów głodu. 

Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 pokrojony banan
  • 2 mandarynki – obrane i podzielone na części
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty chili w proszku
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki płatków górskich błyskawicznych
  • 2 garści płatków migdałowych – podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie solimy jej; i nie zapomnijcie przepłukać kaszy pod bieżącą wodą).
  2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płatki górskie, płatki migdałowe i cukier. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając.
  3. Dodajemy kaszę, cynamon, chili i wiórki kokosowe. Znów mieszamy.
  4. Przekładamy do miseczki, dodajemy owoce i miód. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.