[wcp-carousel id=”2193″]

Cytrynowe naleśniczki z sosem truskawkowym

Cytrynowe naleśniczki z sosem truskawkowym

Dziś bardzo prosty pomysł na śniadanie całkiem tradycyjne, ale podane trochę inaczej. Naleśniki w formie małych ruloników, które po prostu bierzemy w dwa palce. Wykorzystaliśmy do nich sezonowe owoce, a więc truskawki (czy wspominaliśmy już, że specjalnie za nimi nie szalejemy, no ale sezon zobowiązuje :)). Możecie jednak wykorzystać każdy możliwy owocowy koktajl, o jakim tylko zamarzycie. Do tego odrobina jogurtu lub śmietany i rozpoczynamy dzień w wyjątkowym nastroju. Do dzieła!

Składniki:

* 1 jajko
* szklanka mąki
* 200 ml mleka
* kilka łyżek wody gazowanej
* łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli
* oliwa lub olej do smażenia
* koktajl owocowy, np. truskawkowy
* jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. W misce energicznie mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy (lub oleju), ustawiamy średni ogień.
  2. Dużą łyżką wylewamy na środek patelni i obracając patelnię, staramy się równomiernie rozlać ciasto na całej jej powierzchni.
  3. Smażymy po jednej stronie, co jakiś czas ruszając energicznie patelnią. Gdy po kilku minutach naleśnik dobrze się odklei, możemy go przerzucić na drugą stronę.
  4. Naleśniki zawijamy i polewamy sosem owocowym oraz jogurtem. Voila!





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *