[wcp-carousel id="2193"]

Mini naleśniki z sosem truskawkowym

Mini naleśniki z sosem truskawkowym

Dziś bardzo prosty pomysł na śniadanie całkiem tradycyjne, ale podane trochę inaczej. Mini naleśniki z sosem truskawkowym, czyli w formie małych ruloników, które po prostu bierzemy w palce. Naleśniki mają cytrynową nutę, co dodaje im świeżości. Wykorzystaliśmy do nich sezonowe owoce, a więc truskawki. Specjalnie za truskawkami nie szalejemy, ale sezon zobowiązuje! 

Możecie do tych naleśników wykorzystać każdy możliwy owocowy koktajl. Do tego odrobina jogurtu lub śmietany i rozpoczynamy dzień w wyjątkowym nastroju. Do dzieła!

Składniki:

  • 1 jajko
  • szklanka mąki
  • 200 ml mleka
  • kilka łyżek wody gazowanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • oliwa lub olej do smażenia
  • koktajl owocowy, np. truskawkowy
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. W misce energicznie mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy (lub oleju), ustawiamy średni ogień.
  2. Dużą łyżką wylewamy masę na środek patelni i obracając patelnię, staramy się równomiernie rozlać ciasto na jej powierzchni.
  3. Smażymy po jednej stronie, co jakiś czas ruszając energicznie patelnią. Gdy po kilku minutach naleśnik dobrze się odklei, możemy go przerzucić na drugą stronę.
  4. Naleśniki zawijamy i polewamy sosem owocowym oraz jogurtem. Voila!

Zobacz także: Naleśniki po meksykańsku



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.