Jesteśmy zakochani w botwince i wszelkiego rodzaju plackach! Ruszyliśmy więc ochoczo do testowania połączenia trzech warzyw – ziemniaków, botwinki i cukinii. Na pewno są dużo lżejsze niż te smażone (skusił się na nie nawet nasz niespełna dwulatek), a jeśli dodacie do nich odrobinę tartej bułki, nabiorą delikatnej chrupkości, ale nie będą przy tym zbyt zwarte. Placki z cukinii są bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy nam właściwie nóż, tarka, micha i łycha 🙂 Wspaniale smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżej bazylii. Nic im więcej nie potrzeba.
Składniki (na 20 placków):
* 2 średnie ziemniaki
* 1 cukinia
* 4 liście wraz z łodygami dużej eko botwiny (widocznej na zdjęciu poniżej), ale może być zwykła botwinka
* mała cebula
* ząbek czosnku
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki bułki tartej
* 2 łyżki oleju kokosowego (może być inny roślinny)
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* szczypta chilli
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Umytą i osuszoną botwinę kroimy na drobniutkie kawałki.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
4. Wszystko wrzucamy do dużej miski, a następnie dodajemy: żółtka, mąkę, bułkę tartą, olej i przyprawy.
5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
6. Placki nakładamy dużą łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.
Voila!
pomysł bomba!
polecam również placki ziemniaczano-marchewkowe
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/placki-ziemniaczano-marchewkowe.html
pozdrawiam!
musi koniecznie zrobić sobie takie na weekendzie
polecamy również szybkie placki z gotowanych ziemniaków
http://ronddel.blogspot.com/2016/10/szybkie-placki-ziemniaczane-z.html
super pomysł na botwinkę ja polecam inne domowe potrawy i wyroby którymi zaskoczycie znajomych i domowników przepisy na blogu http://winoiser.com
Ciekawy pomysł na urozmaicenie popularnego dania obiadowego. Polecam też pyszne obiady
http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
Pięknie wyglądają i super brzmią. Jesteśmy baaardzo ciekawi smaku, bo połączenie kremowych ziemniaków i lekko ziemistej botwiny musi być niesamowite 🙂 Musimy wypróbować. Koniecznie i niezwłocznie! http://www.zdrowiepodwierzbami.pl