[wcp-carousel id=”2193″]

Zupa krem z zielonych szparagów i młodych ziemniaków

Zupa krem z zielonych szparagów i młodych ziemniaków

Minimalistyczna (takie lubimy najbardziej!), aksamitna zupa szparagowa w postaci kremu miała swój debiut dopiero w tym roku. Zupa ma wspaniały, delikatny smak i kremową konsystencję. Lekko kwaśna – za sprawą cytryny, orzeźwiająca – za sprawą całej góry świeżego kopru. Nie ma co reklamować, trzeba gotować! 

Składniki:

* pęczek zielonych szparagów
* 4 małe, młode ziemniaki
* 150 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
* 1-2 łyżki soku z cytryny
* 1/2 pęczka koperku
* szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
* sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Usuwamy zdrewniałe końcówki i skórkę ze szparagów.
2. Ziemniaki gotujemy razem ze skórką do miękkości w niewielkiej ilości wody. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi.
3. Gdy warzywa są miękkie (nie rozgotowane!), pozwalamy im ostygnąć.
4. Wyciągamy ziemniaki i usuwamy z nich skórkę.
5. Ziemniaki wkładamy z powrotem do garnka ze szparagami, dodajemy koper, sok z cytryny, przyprawy oraz jogurt.
6. Całość miksujemy na gładką masę, a jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy przegotowaną wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
7. Całość zagotowujemy chwilkę, przekładamy na talerze i ozdabiamy szparagami.
Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *