[wcp-carousel id="2193"]

Burgery śniadaniowe z jajkiem sadzonym i chrupiącym bekonem

Burgery śniadaniowe z jajkiem sadzonym i chrupiącym bekonem

Burgery śniadaniowe z jajkiem sadzonym trochę inaczej wyglądają u niego, a inaczej u niej. Bo ona lubi, kiedy jest ładnie i zdrowo, a jemu często wystarczy prosto i konkretnie. Nie próbowaliśmy takich burgerów „na mieście”, choć zdarzały się przepyszne bułki na ciepło z jajecznicą (np. w krakowskim CK Browar — tamtych kanapek nie da się zapomnieć! Nie sądziliśmy jednak, że jajko sadzone w takiej kanapce okaże się taką petardą.

Z obawy, że żółtko spłynie nam w większości po palcach, przeciągnęliśmy je trochę dłużej, by nieco mocniej się ścięło. Ale następnym razem zaryzykujemy. W końcu jedzenie burgera = wielki bajzel na buziach i talerzach. Zgodnie stwierdziliśmy, że tę wersję burgerów moglibyśmy jeść codziennie. Na śniadanie, obiad i kolację. No, ale to buła jednak, i bekon, i… samo zło. Pyszne zło! Kto się nie skusi, niech żałuje.

Składniki (jej burger):

* ulubiona buła (tu: chrupiąca, ciemna „bułka ziemniaczana” z Almy)
* jajko sadzone (od wiejskiej kurki)
* plaster bekonu
* liść sałaty z babcinego ogródka
* duży plaster pomidora malinowego
* 4 krążki ogórka małosolnego
* posiekany koperek

Składniki (jego burger):

* ulubiona buła (tu: chrupiąca, ciemna „bułka ziemniaczana” z Almy)
* jajko sadzone (od wiejskiej kurki)
* plaster bekonu
* majonez

Jak zrobić burgery?

1. Bekon wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu, bo bekon sam w sobie tłusty jest :)).
2. Smażymy go z obu stron do chrupkości (pilnujemy, żeby się za bardzo nie pozwijał). Często przewracamy go z jeden na drugą stronę.
3. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
4. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (papier do pieczenia) na ok. 5-7 minut. Wyciągamy i dajemy mu chwilkę wystygnąć.
5. Jeśli chcesz, aby Twoja bułeczka była chrupiąca, możesz ją włożyć na chwilkę do piekarnika razem z bekonem.
6. Przygotowujemy jajka sadzone.
7. Składamy naszego burgera: a więc sałata, jajko sadzone, bekon, warzywa i majonez 🙂
Voila!



9 thoughts on “Burgery śniadaniowe z jajkiem sadzonym i chrupiącym bekonem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.