[wcp-carousel id="2193"]

Granola – domowe musli z żurawiną i wiórkami kokosowymi

Granola – domowe musli z żurawiną i wiórkami kokosowymi

Jedna z wielu odsłon naszego chrupiącego, zdrowego śniadanka 🙂 Pyszna, pachnąca miodem, kokosem i cynamonem granola, czyli domowe musli. Granola jest słodka, ma piękny kolor, idealnie pasuje do porannego mleka, kefiru czy jogurtu.

A jeśli macie wystarczająco cierpliwości, z powstałej w piekarniku masy możecie wyciąć kilka batoników – będą zdrowszą, słodką przekąską niż te, które kupujecie w sklepach 😉

Granola – składniki:

* 200 g płatków owsianych
* 1 łyżka siemienia lnianego
* 3 łyżki pestek słonecznika
* 3 łyżki płatków migdałowych
* 4 łyżki wiórków kokosowych
* 50 g suszonej żurawiny
* 2-3 łyżki miodu
* 1/3 łyżeczki cynamonu
* 1/3 łyżeczki imbiru

Granola – jak zrobić?

1. Wszystkie składniki kładziemy na papierze do pieczenia i dokładnie mieszamy.
2. Pieczemy przez ok. 20-30 minut  (w zależności, jak bardzo chrupiące ma być nasze musli) w 160 stopniach, co jakiś czas mieszając.
3. Wyjmujemy blachę z piekarnika i czekamy, aż wystygnie.
4. Jeśli chcemy zrobić batoniki musli, przed przełożeniem granoli do słoiczków delikatnie wycinamy je ostrym nożem.
5. Gotową granolę przechowujemy w słoiczkach lub od razu zjadamy na śniadanie. Voila!

 



3 thoughts on “Granola – domowe musli z żurawiną i wiórkami kokosowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.