[wcp-carousel id="2193"]

Pasta z sardeli – idealna pasta do kanapek

Pasta z sardeli – idealna pasta do kanapek

Sardele, czyli anchois, jedliśmy już wcześniej, ale nigdy jeszcze nie spotkaliśmy się z nimi w naszej kuchni. Okazja nadarzyła się po pewnych warsztatach kulinarnych z Karolem Okrasą i Dorotą Wellman – tam dostaliśmy w prezencie mnóstwo pyszności, a wśród nich słoiczek właśnie tych tłustych, słonych i naprawdę smakowitych rybek. Na pierwszy ogień coś naprawdę prostego, czyli pyszna, kremowa pasta z sardeli, z serkiem śmietankowym, jajkiem i ogórkiem. Sardele są bardzo słone, dlatego do pasty nie dodaliśmy już soli. Pasta z anchois świetnie nadaje się do kanapek lub faszerowania, np. jajek czy koktajlowych wafelków. 

Pasta z sardeli – składniki:

* 6 filecików anchois w oleju
* 2 jajka na twardo
* 150 g śmietankowego serka do smarowania (np. Almette)
* 1 średni ogórek konserwowy
* pieprz

Opcjonalnie: drobno posiekany szczypiorek, świeżo tarty parmezan

Pasta z sardeli – przygotowanie:

1. Fileciki i ogórka kroimy w drobniutką kostkę, a jajko rozgniatamy widelcem.
2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, przyprawiamy pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
3. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Voila!

Pasta z sardelipasta z sardelipasta z sardeli



8 thoughts on “Pasta z sardeli – idealna pasta do kanapek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.