[wcp-carousel id=”2193″]

Polędwiczki wieprzowe z kolendrą i chili

Polędwiczki wieprzowe z kolendrą i chili

Polędwiczka wieprzowa z kolendrą i chili… Piękna, prosta, pyszna i soczysta. Taka właśnie jest nasza polędwiczka inspirowana przepisem na wieprzowinę z kością Gordona Ramseya. Nasz przepis nieco zmodyfikowaliśmy, pomijając choćby zdecydowany w smaku anyż (toteż nie znajdziecie go wśród podanych składników). Jak na nas przystało, nie mogło natomiast zabraknąć chili. Danie jest zaskakująco proste, a jego przyrządzenie trwa ok. 20 minut. Do polędwiczek świetnie pasuje delikatnie czosnkowe puree ziemniaczane i sałata masłowa ze śmietaną. Szczerze polecamy!

Składniki (4 porcje):

* 500 g polędwiczki wieprzowej
* 1 łyżeczka nasion kolendry
* 1/2 drobno posiekanej papryczki chili
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki listków tymianku
* sól
* 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Umytą i osuszoną polędwiczkę solimy z obu stron.
2. Nasiona kolendry lekko rozgniatamy (nie potrzebujemy moździerza, wystarczy jakiekolwiek twardsze narzędzie, jakie mamy pod ręką), przekładamy do miseczki, dodajemy papryczkę i tymianek. Mieszamy i przesypujemy na deskę.
3. Polędwiczkę obtaczamy w przyprawach i odstawiamy na ok. 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
5. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmażamy na złoty kolor polędwiczkę (z każdej strony, także boki), po czym wraz z patelnią wkładamy ją do piekarnika na ok. 10 minut. Wyjmujemy mięso, przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć kilka minut.
6. Polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerze. Voila 🙂

 



1 thought on “Polędwiczki wieprzowe z kolendrą i chili”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *