[wcp-carousel id="2193"]

Soczyste burgery z sosem barbecue

Soczyste burgery z sosem barbecue

Dziś inspiracja wprost od Gordona Ramsey’a. Pyszne, soczyste burgery w towarzystwie młodych ziemniaczków, marchewki i groszku. Bardzo nam zasmakowały. Niech więc cieszą i wasze kubki smakowe.

Składniki (na 6 małych burgerów):

* ok. 35 dag mielonej polędwicy wołowej
* 3 plastry wędzonego boczku
* szalotka
* przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz

Sos do burgerów:

  • biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu worcester
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżka oliwy extra virgin
  • ketchup (według uznania)
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, pieprz

Przygotowanie (burgery):

1. Wołowinę przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na kilku kroplach oliwy wraz z posiekaną szalotką. Przyprawiamy ostrą papryką.
3. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie dokładnie mieszamy z wołowiną.
4. Formujemy kotleciki i smażymy je, przewracając co jakiś czas, na oliwie (pamiętajmy, by kilka razy oblać burgery oliwą, na której się smażą).
5. Wkładamy wraz z patelnią (jeśli jest przystosowana) na 3 minuty do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu dajemy im jeszcze chwilkę odpocząć.

Sos:

1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie.
2. Dodajemy cukier i mieszamy, by lekko skarmelizować cebulkę.
3. Dodajemy sól, pieprz i paprykę.
4. Dolewamy odrobinę wody, sos worcester i ketchup – tego ostatniego tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu. Voila! 🙂

Burgery w sosie barbecue

Burgery w sosie barbecue

Burgery w sosie barbecue



12 thoughts on “Soczyste burgery z sosem barbecue”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.