Kasza pęczak (kasza jęczmienna) z soczystym indykiem z owocami i warzywami jest słodko i słonecznie… Uwielbiamy tę potrawkę! On z ryżem, ona z kaszą (tym razem eksperymentalnie pęczak). Najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli oczywiście mamy do nich dostęp. W naszym sklepiku trafił się akurat ananas, natomiast brzoskwinie z pełną premedytacją wykorzystaliśmy te z puszki, nie zważając na zawartość cukru w cukrze 😉 Zalewa, w której sobie siedzą, jest po prostu świetną bazą sosu.
Kasza pęczak z indykiem — składniki:
- 1/2 kg filetu z indyka
- 1/2 papryki zielonej i czerwonej
- 100 g kukurydzy z puszki
- 3 średnie marchewki
- 4 plastry ananasa
- 4-5 połówek brzoskwiń w zalewie
- opcjonalnie: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Kasza pęczak z indykiem — przygotowanie:
1. Oczyszczonego indyka kroimy na drobne kawałki i podsmażamy 5 minut na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku o grubym dnie).
2. Paprykę i marchewkę kroimy w paseczki i dodajemy do indyka. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą półtwarde (nie całkiem miękkie).
3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka — brzoskwinie razem z zalewą!
4. Całość dusimy chwilkę pod przykryciem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Voila!
Zobacz także: Kasza jęczmienna z bananami, granatem i cynamonem
Bardzo apetyczny. Polecam też nadziewanego pomarańczami
http://inews.com.pl/WordPress3/indyk-nadziewany-pomaranczami/
musi być obłędnie słodkie:)
http://elwirski.blogspot.com/2015/03/eskalopki-z-inyka.html
Bardzo fajny pomysł na indyka. Mnie w tej wersji przekonuje i z całą pewnością wypróbuję Twój przepis 🙂
Spróbuję, ale przyznam się bez bicia, że nie dodam brzoskwiń, a indyka zamienię na tańszego kurczaka. Musisz wybaczyć te modyfikacje 🙂
Idealny obiadek …