[wcp-carousel id="2193"]

Klasyczne placuszki z jabłkami

Klasyczne placuszki z jabłkami

Ile domów, tyle placków z jabłkami. Nie zdarzyło nam się, kosztując placki u kogoś, trafić na identyczne smaki, kolor czy strukturę. I to jest chyba w plackach najfajniejsze. U każdego smakują inaczej, ale zawsze wyjątkowo. My uwielbiamy te kwaskowate – zależy od jabłek, z dodatkiem cukru wanilinowego i obowiązkowo z cukrem pudrem. Kochamy te mięciutkie w środku i lekko chrupiące na wierzchu. Na gorąco – ten moment, kiedy kosztujemy pierwszego ściągniętego z patelni placka, sprawdzając, czy aby na pewno już doszedł… i te na zimno – kiedy odpoczywają sobie na dużym talerzu, a my co chwilkę podchodzimy do niego, dochodząc do wniosku, że znikają zdecydowanie za szybko… Oto nasz najprostszy sposób na puchate placuszki z jabłkami. 

Składniki (na 25 placuszków):

* 4 małe jabłka
* 2 jajka
* 200 ml mleka 2%
* 200 g mąki
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru wanilinowego
* 2 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i kroimy na niezbyt duże kawałki.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem, mąką, solą, cukrem na gładkie ciasto.
3. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Następnie dodajemy jabłka i ponownie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 1,5 cm) i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.
5. Placuszki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Gdy placki wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Voila!




11 thoughts on “Klasyczne placuszki z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.