[wcp-carousel id="2193"]

Kukułkówka – pyszna nalewka z kukułek

Kukułkówka – pyszna nalewka z kukułek

Kukułkówka w tym roku pojawiła się u nas po raz pierwszy. Uznaliśmy, że będzie przepysznym dopełnieniem świątecznych smakołyków i fajną alternatywą dla wszelkich dobrze wszystkim znanych cytrynówek, wiśniówek czy win. Przejrzeliśmy dostępne w sieci receptury, porównaliśmy proporcje i przygotowaliśmy 2 litry cudownego, piekielnie pachnącego likieru (ok. 25% alc.), któremu naprawdę trudno się oprzeć. Kukułkówka im dłużej stoi, tym jest lepsza. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a jedyną trudnością okazało się dla nas zdobycie dobrych kukułek na wagę…

Składniki (na 2 l nalewki – u nas 10 buteleczek 0,2 l):

* 1,2 kg kukułek (u nas od Wawelu)
* 600 ml wody
* 600 ml spirytusu (95%)

Przygotowanie:

1. Wodę wlewamy do garnka i wrzucamy kukułki.
2. Mieszając, gotujemy ok. 10 minut, tak, by kukułki całkiem się rozpuściły.
3. Powstały płyn studzimy i przelewamy ok 3/4 wysokości buteleczek.
4. Wlewamy spirytus, zakręcamy butelkę i energicznie mieszamy, by wszystko się dobrze połączyło.
5. Wstawiamy do lodówki – im dłużej w niej pozostanie, tym lepiej się „przegryzie” – czyli mniej wyczuwalny stanie się spirytus, a lepiej – kukułki, a o to chodzi 🙂 Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.