[wcp-carousel id="2193"]

Konfitura z żurawiny – najlepsza na zimę i święta

Konfitura z żurawiny – najlepsza na zimę i święta

Konfitura z żurawiny ma słodko-kwaśny smak i jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa – szczególnie zimą. No i idealnie nadaje się na świąteczne podarki 🙂
Domowe konfitury i przetwory nie goszczą u nas zbyt często, a ich ewentualne zapasy wychodzą spod ręki jednej z naszych Babć. W najlepsze trwa jednak sezon na żurawinę (listopad – grudzień), którą uwielbiamy, a ponieważ święta tuż tuż – postanowiliśmy przygotować nieco zapasów. Żurawina sama w sobie jest nieco cierpka i nie od razu uzyskaliśmy taki jej smak, na jakim nam zależało. Ale udało się. Na pewno – by straciła nieco swej cierpkości – warto ją wcześniej przemrozić przez noc w zamrażalniku (chyba że kupujemy już zamrożone owoce – my wybieramy jednak te świeże). Potrzebuje też sporo cukru, dlatego nie warto modyfikować podanych w przepisie proporcji. Dżem z konfitury można dodawać do herbaty, świetnie smakuje ze świeżą bułeczką, ulubionym pieczywem, serami czy mięsem, np. z kaczki, która zagości u nas w tym roku na święta. 

Składniki (na 5 słoiczków po 100 g):

* 500 g świeżej żurawiny
* 250 g cukru
* 1/2 jabłka
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* opcjonalnie: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

1. Żurawinę płuczemy, oczyszczamy i usuwamy niedojrzałe owoce. Wrzucamy do wyższego garnka (bo pryska), zasypujemy cukrem, mieszamy i czekamy, aż żurawina puści sok.
2. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy, mieszając, ok. 40 minut.
3. Gdy porządnie zgęstnieje, wciąż gorącą przekładamy do wyparzonych słoiczków (można je wcześniej podgrzewać w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni). Odwracamy do góry dnem i zawijamy słoiczki w ciepły koc, by tam sobie przez kilka godzin spokojnie wystygły. Potem wędrują do lodówki. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.