[wcp-carousel id="2193"]

Pierniczki całuski z migdałami – na święta i nie tylko

Pierniczki całuski z migdałami – na święta i nie tylko

Dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na pierniczki last minute. Last minute, bo nie trzeba ich przygotowywać na długo przed świętami (choć oczywiście można) i nie potrzebują czasu oraz wyszukanych zabiegów, by zmiękły. Po prostu od razu wychodzą pyszne, aromatyczne i mięciutkie. Wystarczy je wystudzić, zamknąć w puszcze i sięgać po nie za każdym razem, gdy nachodzi nas ochota na małe co nieco. Pierniczki, oprócz tego, że są pyszne, dłuuugo pozostają świeże, choć ciężko im się oprzeć i dać szansę, by mogły się zestarzeć. W tym roku z pewnością zrobimy kilka partii – ta pierwsza była „próbna” i udekorowaliśmy ją tylko płatkami migdałów. Kolejne z pewnością będą nieco bardziej świąteczne. Jeśli wystarczy czasu, być może uda nam się nimi pochwalić 🙂

Składniki (nam wyszło 60 sztuk 5-centymetrowych pierniczków):
* 100 g miodu + 1 łyżka wody do niego
* 1 płaska łyżeczka przypraw do piernika
* 4 utłuczone goździki
* 300 g mąki pszennej tortowej
* 30 g tłuszczu (najlepiej masła)
* 8 czubatych łyżeczek cukru
* 1 jajko + 1/2 do smarowania pierniczków
* 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki przegotowanej wody do niej
* garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Miód rumienimy na patelni z przyprawami, odstawiamy i dodajemy łyżkę gorącej wody – studzimy.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz, siekamy nożem na drobne kawałki, mieszamy z cukrem, robimy dołek, dodajemy jajko, ostudzony miód, rozpuszczoną w wodzie sodę i wyrabiamy ciasto – początkowo nożem, potem ręką – tak, by uzyskać jednolitą, gładką masę.
3. Ciasto uformowane w kulkę przykrywamy (np. folią) i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
4. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm, wykrawamy wybranymi foremkami pierniczki, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzelkiem lekko roztrzepanym jajkiem, kładziemy migdały i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy na kasztanowy kolor ok. 10-12 minut. Voila!

Niżej piszemy także, co zrobić, jeśli Wasze pierniczki są zbyt twarde…

Nieco zmodyfikowany na nasze potrzeby przepis na pierniczki pochodzi z naszej niezawodnej towarzyszki – książki „Nastolatki gotują”, rocznik ’88 🙂

Jak przechowywać pierniczki?

Wystarczy zamknąć je w puszce. Jeśli jednak jakimś cudem Wasze wyszły twarde, do puszki włóżcie także skórkę jabłka czy pomarańczy. Pierniczki wciągną ich wilgoć i staną się miękkie. Można je też zostawić odkryte – wtedy wciągną wilgoć z powietrza. Ale my takiej metody jeszcze nie stosowaliśmy.
A może macie jakieś własne sposoby? Podzielcie się nimi 🙂

 

 

 

 

 



2 thoughts on “Pierniczki całuski z migdałami – na święta i nie tylko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.