[wcp-carousel id="2193"]

Chińska zupa pikantno-kwaśna (Suan La Tang)

Chińska zupa pikantno-kwaśna (Suan La Tang)

Mamy w swojej kolekcji kilka wyjątkowych książek Katarzyny Pospieszyńskiej, nieżyjącej już propagatorki kuchni egzotycznych i autorki wielu książek kulinarnych, m.in. „Kuchni chińskiej” z 1988 roku. Pierwszy raz zajrzeliśmy do niej, chcąc odtworzyć smak dobrze nam znanej z chińskich restauracji zupy ostro-kwaśnej. To nie był ten sam smak. Ani nawet kolor… Ale pokochaliśmy ją od pierwszej łyżki i zrozumieliśmy, że chińska zupa chińskiej zupie nierówna. Oryginalna wersja tej, jaką podaje się w Pekinie, zawiera dwa egzotyczne składniki – zakrzepłą kurzą krew i serek sojowy, ale jak twierdzi autorka, nie są one niezbędne. Uff. Zupa jest po prostu cudowna, zdecydowana w smaku, kwaśna i rozgrzewająca. Nie żałujcie jej octu i chilli 😉

Oryginalny przepis, który podajemy poniżej, mówi o wykorzystaniu mięsa drobiowego. My zastępujemy je często mieloną wołowiną, która – naszym zdaniem – pogłębia i wzbogaca smak zupy. Dodajemy także odrobinę szczypiorku i prażoną cebulkę – po prostu uwielbiamy je w zupach, ale nie są niezbędne.

Składniki (dla 4 osób):

* 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 5 łyżek wody
* 3 łyżki sosu sojowego (lub 1 łyżka przyprawy maggi i 2 łyżki wody)
* 5 łyżek octu (6%)
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu lub 1/2 łyżeczki chilli
* 1 roztrzepane jajko
* 4 oczyszczone pieczarki
* połowa mięsa z połówki piersi kurczaka
* 1 1/2 łyżeczki smalcu
* 3 łyżki posiekanej cebulo
* 4 szklanki wywaru mięsnego lub rosołu
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

1. W małej miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą, sosem sojowym, octem, pieprzem – odstawiamy.
2. Grzyby i mięso kurczaka kroimy w słupki grubości zapałki.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy cebulę, smażymy przez 2 minuty, wlewamy wywar, dodajemy pieczarki i mięso, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
4. Mieszając, wlewamy do zupy mąkę ziemniaczaną połączoną z innymi składnikami, podgrzewamy do zgęstnienia, ciągle mieszając.
5. Mieszamy zupę, aż będzie wirowała i powoli wlewamy mocno roztrzepane jajo (przecedzamy je przez „zęby” widelca tak, aby powstały nitki).
6. Przyprawiamy olejem sezamowym, solą – odstawiamy.
7. Raz jeszcze mieszamy zupę tak, by jajko połączyło się z płynem i od razu podajemy. Voila!



2 thoughts on “Chińska zupa pikantno-kwaśna (Suan La Tang)”

  • Super zupka, wlasnie sie zajadamy … Dodalam troche papryki czerwonej (podejrzalam w chinskiej restauracji)
    Smakuje bardz, dzieki , czegos takiego szukalam.

    • Cieszymy się, że smakowało. Papryka to fajny pomysł, sami też czasem dodajemy czerwoną, żółtą i nieco zielonej papryki. Zupa na pewno wygląda wtedy bardziej apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.