[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem marchewkowo-ziemniaczana i pieczony topinambur

Zupa krem marchewkowo-ziemniaczana i pieczony topinambur

Wreszcie dorwaliśmy w naszym sklepie topinambur! Od dawna byliśmy ciekawi, jak smakuje, ale jakoś do tej pory nie było okazji, by go skosztować. Jesień to start sezonu na topinambur, więc jest i u nas. Postanowiliśmy nie ingerować w niego zbyt mocno, by móc w pełni odnaleźć jego smak i wszystkie walory, które niewątpliwie ma, aczkolwiek po pierwszym podejściu stwierdzamy, że z topinamburem jest trochę jak z batatami. Bataty smakują jak marchewka, a topinambur jak zwykły ziemniak. Tyle że za pół kilo ziemniaków nie płacimy prawie 10 zł 🙂

Niemniej obiecaliśmy sobie, że nie jest to ostatni eksperyment z tym (jakże przecież modnym dziś!) warzywem. Jak zatem smakuje nasz pieczony topinambur? Lekko słodki, o fajnej strukturze – chrupiący z wierzchu i mięciutki w środku. Z odrobiną czosnku, czerwonej cebuli i tymianku z powodzeniem może udawać pieczonego ziemniaka – i w sumie za to ma u nas porządnego plusa 🙂 No i tworzy świetny duet z jedną z naszych ulubionych zup krem.

Zupa krem marchewkowo-ziemniaczana z topinamburem

Składniki na zupę krem:
* 3 marchewki
* 2 ziemniaki
* 1/2 średniego selera (korzeń)
* łyżka masła
* łyżka oliwy extra virgin
* 3/4 l bulionu warzywno-drobiowego
* 2 łyżki jogurtu greckiego
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1/2 łyżeczki kurkumy i curry
* świeżo mielony pieprz

Składniki na pieczony topinambur:
* 1/2 kg topinamburu
* ząbek czosnku
* mała czerwona cebulka
* sól – do oprószenia
* suszony tymianek – do posypania
* oliwa – do podlania 🙂

Przygotowanie zupy:
1. 
Warzywa kroimy w drobną kostkę. W rondelku roztapiamy masło, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i gotujemy z odrobiną soli do miękkości.
2. Dodajemy sos sojowy, kurkumę i curry – miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję (wcześniej można wyjąć nieco warzyw, by pływały sobie w naszej zupie).
3. Na końcu mieszamy z jogurtem i oliwą, a już na talerzach dodajemy świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie topinamburu:
1. Topinambur i cebulę obieramy i kroimy na połówki. W miseczce mieszamy ze startym czosnkiem, solą, tymiankiem i oliwą.
2. Przekładamy do małej foremki (lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy w 180 stopniach ok. 60 minut.
Voila 🙂

Pieczony topinambur



1 thought on “Zupa krem marchewkowo-ziemniaczana i pieczony topinambur”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.