[wcp-carousel id=”2193″]

Sałatka z jajkiem, fetą i sosem winegret

Sałatka z jajkiem, fetą i sosem winegret

Dziś propozycja orzeźwiającej sałatki z jajkami i serem feta. Długo myśleliśmy, że te dwa składniki kiepsko ze sobą współgrają. Mały głodek i zasoby lodówki skłoniły nas jednak do takiej próby i wyszło wspaniale. Do sałatki z fetą i jajkami można dodać inne ulubione składniki – mieszane sałaty, ogórek i papryka to podstawa, ale można także dodać rzodkiewkę czy pomidory. Sałatkę zjedliśmy z tradycyjnym sosem winegret. Szybko, smacznie i zdrowo 🙂 

Składniki (2 porcje):

* 2 jajka ugotowane na twardo
* 100 g sera typu feta
* kilka listków sałaty masłowej lub lodowej
* 1/2 ogórka szklarniowego
* 1/2 czerwonej papryki
* 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sos winegret – zobacz przepis na sos winegret
* opcjonalnie: domowe grzanki czosnkowe

Przygotowanie:

1. Jajka kroimy w łódeczki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę, ogórka w krążki, a paprykę w paseczki.
2. Składniki układamy na talerzach i polewamy sosem winegret.
3. Podajemy, np. ze świeżą bagietką lub posypujemy domowymi grzankami czosnkowymi. Voila!

Zamiast sosu winegret sałatkę można podać z sosem jogurtowym lub zielonym sosem na bazie ziół. Do wyboru, do koloru 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *