Sos jogurtowy to u nas częsty dodatek do sałatek, pieczonego mięsa czy grillowanych warzyw. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i lekką konsystencję. Nie dominuje nad daniem, lecz podkreśla smak jego poszczególnych składników. Świetnie podkreśli smak sałatki z papryczkami wiśniowymi czy sałatki z tuńczykiem, a w sezonie – dań z białych szparagów.
Dla urozmaicenia można do niego dodać świeże lub suszone zioła, np. bazylię czy oregano. Zdarza się jednak, że ląduje w nim łyżeczka miodu i czosnek – tak przygotowany sos najczęściej zastępuje nam tradycyjny winegret w sałatce greckiej…
Składniki:
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżka majonezu
* łyżka mleka 2%
* łyżeczka soku z cytryny
* łyżeczka sosu sojowego
* sól, pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby powstała gładka konsystencja. Wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził. Voila 🙂
Super ja dodaje dużo ziół i 3 łyżki majoneziku mniami! 🙂