[wcp-carousel id="2193"]

Kruche ciasteczka maślane z cukrem i miodem

Kruche ciasteczka maślane z cukrem i miodem

Cudowne, wyjątkowo kruche i niezwykle proste ciasteczka, które swoim zapachem (nie tylko podczas pieczenia) wywołują uśmiech na naszych buźkach. Do ich przygotowania można użyć różnych foremek, ale ciasteczka absolutnie nie muszą być super proste i idealnie kształtne. Są tak pyszne, że nie ma to najmniejszego znaczenia. Idealne do porannej kawy czy popołudniowej, rozgrzewającej herbaty. Ot, mała słodka chwila we dwoje… stop, we troje 😉

Składniki:

* 250 g mąki
* 150 g masła
* 50 g cukru
* 2 jajka
* miód
* opcjonalnie: cukier puder

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy ją z posiekanym schłodzonym masłem.
2. Żółtka oddzielamy od białek.
3. Do mąki z masłem dodajemy cukier – całość mieszamy, wbijamy żółtka i wyrabiamy ciasto.
4. Formujemy z ciasta kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut.
5. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Wykrawamy ciasteczka (foremkami lub np. zwykłą szklanką) i smarujemy je roztrzepanymi białkami.
6. Ciasteczka wykładamy na blaszkę i pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tuż przed wyjęciem smarujemy lekko miodem. Voila!



1 thought on “Kruche ciasteczka maślane z cukrem i miodem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.