[wcp-carousel id="2193"]

Filet z indyka w ostro-słodkim sosie śliwkowym

Filet z indyka w ostro-słodkim sosie śliwkowym

Wakacje nad Bałtykiem zaowocowały w tym roku wieloma fajnymi inspiracjami kulinarnymi. Podczas jednego z obiadów w Gdyni spotkaliśmy się z nieziemskim sosem winogronowym, który był wtedy podawany do dorsza. Rzadko zdarza nam się przygotowywać sosy owocowe, ale ten był naprawdę wyjątkowy. Delikatny, lekko słodki, ale nie dominujący. Z pewnością pasowałby także to kurczaka czy indyka…

Gdy rodzice podrzucili nam niedawno zerwane prosto z drzewa śliwki, ich widok od razu przypomniał nam wakacje i tamten sos. Nie były to co prawda winogrona, ale uznaliśmy, że śliwki też będą idealne. Nasz sos śliwkowy wylądował na talerzach w towarzystwie duszonych filetów z indyka i ryżu (dzień wcześniej zamiast ryżu były ziemniaczki z piekarnika). 

Składniki – na dwa obiady dla 2 osób 🙂

* 700 g fileta z indyka
* 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy extra virgin
* suszony tymianek
* świeżo mielona sól i pieprz

Sos śliwkowy (zobacz także przepis na sos śliwkowy)

* 500 g śliwek * łyżka oliwy extra virgin * 3 łyżki soku z cytryny * 4 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki miodu * 1 łyżeczka cynamonu * 1/3 łyżeczki chilli w proszku * 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

1. Filet z indyka oczyszczamy i kroimy w dość grube plastry. Obsypujemy świeżo mieloną solą, pieprzem i tymiankiem.
2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy indyka z obu stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.
3. Śliwki kroimy i usuwamy pestki. Pozostałe składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce. W małym rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy śliwki na ok. 3 minuty, aż śliwki nieco zmiękną.
4. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy na średnim ogniu 5-10 minut (w zależności od rodzaju śliwek – tak, by były miękkie).
5. Gotowy sos dodajemy do indyka, przykrywamy i dusimy całość kilka minut. Voila!

Do indyka polecamy pyszny żółty ryż z orientalną nutką – zobacz przepis.



1 thought on “Filet z indyka w ostro-słodkim sosie śliwkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.