Grzanki z chorizo i delikatną, lekko słodką salką sprawdzą się, jeśli macie właśnie ochotę na szybką, chrupiącą i wyrazistą przekąskę. Proponujemy podać grzanki z pikantną kiełbaską chorizo. Chorizo ma mocny i zdecydowany smak, który lubimy łączyć, np. lekko kwaśnym smakiem pomidorów. Do tego koniecznie czosnek – oczywiście ten polski 😉
Składniki (4 grzanki):
* 4 kromki pieczywa (może być także tostowe)
* kilka plastrów kiełbaski chorizo
* 2 średnie pomidory
* 1 mała cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyża oliwy z oliwek
* świeżo mielona sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. Pomidory w nieco większą.
2. Na małej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulkę z czosnkiem.
3. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy, mieszając, do momentu zredukowania sosu.
4. Salsę przekładamy do miseczki, którą nakrywamy, a na patelnię wrzucamy na 2-3 minuty plastry chorizo.
4. Pieczywo grillujemy przez kilka minut (lub wrzucamy do tostera).
5. Na grzankach układamy ciepłą salsę i plastry chorizo.
6. Całość można dodatkowo przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Voila!
Macie naprawdę wspaniałą pasje. Niesamowite, że można wymyślać takie wspaniałe rzeczy. Podziwiam ludzi którzy kochają gotować bo ja mam do tej czynności dwie lewe ręce. Czasem coś mi wyjdzie, ale to tylko czasem.