[wcp-carousel id="2193"]

Makaron z kurkami, sosem śmietanowym i rukolą

Makaron z kurkami, sosem śmietanowym i rukolą

Makaron z kurkami to bardzo aromatyczne i delikatne danie. Jej ukochane. Prawdziwy smak i zapach lata. Choć kurki, jak pozostałe grzyby, nie zawierają zbyt wielu wartości odżywczych (w kapeluszach znajdziemy śladowe ilości witamin z grupy B, C czy E, cynku oraz wapnia), kumulują za to wszelkie walory smakowe i wizualne 🙂

Kurki są po prostu pyszne i cieszą oczy na talerzach. Ich delikatny smak warto łączyć z niezbyt ostrymi sosami. Dlatego dziś przepis na kurki z sosem śmietanowym i dodatkiem chrupiącej rukoli. W towarzystwie makaronu tagiatelle 🙂

Składniki:

* 120 g makaronu (np. tagliatelle)
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 50-60 g kurek (niezbyt dużych)
* 3 garście rukoli
* 4-5 łyżek tartego parmezanu
* sól
* świeżo zmielony pieprz

Sos śmietanowy:

* 4 łyżki masła
* 4 łyżki śmietany
* filiżanka bulionu warzywnego
* 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
* sól
* pieprz

Przygotowanie:

1. Rukolę płuczemy i suszymy. Kurki czyścimy, opłukujemy i suszymy, a następnie solimy.
2. Oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy kurki na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż będą miękkie.
3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
4. W  tym czasie w rondelku rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim chwilę cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bulion i gotujemy kilka minut, aż się zredukuje.
5. Dodajemy resztę masła, śmietanę i dobrze wszystko mieszamy.
6. Makaron odcedzamy i wrzucamy do usmażonych kurek. Dodajemy sos śmietanowy i rukolę.
7. Przekładamy na talerze, a wierzch posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Voila 🙂



5 thoughts on “Makaron z kurkami, sosem śmietanowym i rukolą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.