[wcp-carousel id="2193"]

Pyry z gzikiem (młode ziemniaki z twarożkiem)

Pyry z gzikiem (młode ziemniaki z twarożkiem)

Pyry z gzikiem pokochaliśmy podczas zeszłorocznych wakacji, będąc na wycieczce objazdowej po Polsce. Oczywiście spotkaliśmy je w samym sercu Poznania i od pierwszej chwili podbiło nasze podniebienia. Jest tanie, pyszne i proste. Teraz, gdy w naszym zasięgu są młode ziemniaczki i wyjątkowo aromatyczny koperek, gzik smakuje chyba najlepiej. W towarzystwie dobrze schłodzonego kefiru to idealne danie na upalnie dni. Oto nasza, urozmaicona wersja ziemniaków z gzikiem. 

Składniki:
* 30 dag twarogu półtłustego
* 150 ml śmietanki 18%
* 3/4 startego świeżego ogórka
* 2 posiekane młode cebulki ze szczypiorkiem
* kilka posiekanych gałązek koperku
* 2 starte ząbki czosnku (lub drobno posiekane)
* sól, pieprz
* słodka papryka w proszku
* kilka młodych ugotowanych ziemniaczków (mogą być w mundurkach)
* opcjonalnie kilka pokrojonych na mniejsze części pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
1. Ser rozgniatamy widelcem w miseczce i mieszamy z resztą składników. Przyprawiamy według uznania.
2. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ziemniaki.
3. Voila 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.