[wcp-carousel id="2193"]

Zapiekanka z mięsem i puree ziemniaczanym

Zapiekanka z mięsem i puree ziemniaczanym

Przepis na zapiekankę podpatrzyliśmy kiedyś w programie Michela Moran. Oczywiście odpowiednio spreparowaliśmy go na nasze potrzeby. Danie na pewno będzie smakowało fanom tradycyjnej polskiej kuchni – bo zapiekanka jest niczym innym jak połączeniem mielonego z ziemniakami. Świetnie komponuje się z pieczarkami. Można do niej podać, np. sałatę lub mizerię. Zapiekanka jest dość sycąca, zatem małe porcje i podanie jej w kokilkach w zupełności wystarczy. Można też zapiec w zwykłym żaroodpornym naczyniu.

Składniki:

* 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
* 600 g ziemniaków
* 3 cebule
* 10 średnich pieczarek
* czerwona papryczka chilli
*  2 ząbki czosnku
* 200 g startego sera żółtego
* 3 pomidory (lub kilka z puszki – odsączonych)
* 1/2 l mleka
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki oleju do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1. 
Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i filiżanką mleka. Potem ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, mleko i ugniatamy na gładkie puree.
2. Pomidory kroimy w kostkę (lub dobrze osączamy te z puszki).
3. Cebulę, czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek i cebulę, następnie dodajemy mięso, a po 3 minutach pomidory i pieczarki.
5. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 7 min.
6. Foremki smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa i znów ziemniaków.
7. Każdą porcję posypujemy serem żółtym i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach (opcja z termoobiegiem). Voila 🙂

Zapiekanka po zapieczeniu w żaroodpornym naczyniu

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniaczanym puree
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniaczanym puree



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.