[wcp-carousel id="2193"]

Grillowany indyk w marynacie sojowo-musztardowej

Grillowany indyk w marynacie sojowo-musztardowej

Grillowany indyk czy kurczak to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad w czasie zabieganego tygodnia. Prosta marynata ze składników, które zawsze mamy w lodówce, wdzięczny w przygotowaniu indyk i nasze ulubione dodatki – kuskus, ryż, ziemniaki, grillowane warzywa lub surówka… No i ta natka pietruszki – czyż nie wspaniała z niej czupryna? 😀


 
Składniki:
* 1/2 kg filet z indyka
* świeżo mielony pieprz
* świeżo mielona sól
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżeczki musztardy miodowej
* łyżeczka czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
* szczypta imbiru, curry i chilli
 
Przygotowanie:
 
1. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.

2.
Mięso myjemy, oczyszczamy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie obtaczamy marynatą. Wstawiamy na 15 min. do lodówki i w tym czasie zabieramy się za dodatki.

3.
Kawałki indykawrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla i grillujemy z dwóch stron (ok. 7 min na każdą), co jakiś czas przyciskając je drewnianą łyżką.

4.
Pod koniec grillowania dolewamy nieco wody, która w połączeniu z przypieczoną marynatą, stworzy sos, którym polewamy mięso lub dodatki. A już na talerzach przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. 
Voila 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.