[wcp-carousel id="2193"]

Schab pieczony – najlepszy na święta

Schab pieczony – najlepszy na święta

Świąteczny schab – bez tego dania nie wyobrażamy sobie świąt. Ale robimy go przez cały rok, bo nie o sam smak i tradycję chodzi, a fajny rytuał przygotowania go, nacierania, doglądania 🙂 Uwielbiamy zapach piekącego się schabu, uwalnianych wtedy aromatów ziół i czosnku. Upieczony schab jest świetny solo i do kanapek. I najważniejsze – bardzo długo pozostaje świeży. 

Składniki:
* ok. 1,2 kg schabu
* 50 ml oliwy z oliwek
* 3-4 łyżki suszonych ziół prowansalskich
* 2 łyżki suszonego tymianku
* ząbek czosnku
* sól, pieprz
* rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy i suszymy.
2. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie oliwą, ziołami i przyprawami. Dobrze wszystko wklepujemy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso wkładamy w rękaw, który nakłuwamy w kilku miejscach.
4. Pieczemy tyle minut, ile waży schab (czyli jeśli ma 1,2 kg – pieczemy 120 minut, czyli 2 godziny).
5. Po tym czasie trzymamy jeszcze kilka minut w piekarniku, aby wchłonął wszystkie soki i pozostał soczysty. Voila!


5 thoughts on “Schab pieczony – najlepszy na święta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.