[wcp-carousel id="2193"]

Sałatka ziemniaczana, czyli oryginalna Kartoffelsalat

Jej ukochana i najlepsza pod słońcem wersja niemieckiej Kartoffelsalat. Przepis poznała od znajomej Niemki, u której dekadę temu pracowała jako Au Pair. Dokładnie tak samo przygotowywała ją jej ciocia, również rodowita Niemka, mieszkająca nieopodal Schwarzwaldu.
Z dodatkiem oliwy, szczypiorku i octu winnego jest idealną, wytrawną przekąską i… właściwie pełnym daniem, do którego wraca wielkim sentymentem i z szybszym biciem serca. Dobrze przygotować ją dzień wcześniej – po nocy spędzonej w lodówce smakuje zdecydowanie najlepiej. Jest fajnym dodatkiem do wszelkich kiełbasek albo kurczaka. Ale tak naprawdę nie potrzebuje żadnego kompana 🙂

kartoffesalat

 Składniki:

* 8 średnich ziemniaków

Marynata:
* 300-400 ml bulionu warzywno-drobiowego
* 1 cebula czosnkowa
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* 1 łyżeczka majeranku
* 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
* 1 łyżeczka soli
* świeżo mielony pieprz

kartoffelsalat
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (uważamy, żeby ich nie rozgotować – najlepiej sprawdzać widelcem i jeśli w środku stawiają delikatny opór – są gotowe do wyjęcia).
2. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszając wszystkie składniki: bulion, szczypiorek, majeranek, ocet, sól, pieprz, oliwę oraz drobno posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę.
3. Gdy ziemniaki nieco ostygną, obieramy je (skórka powinna bardzo lekko schodzić) i kroimy w ok. 1 cm plasterki. Wrzucamy do marynaty.
Ważne, aby zarówno marynata jak i ziemniaki były podczas łączenia ciepłe.
4. Gdy sałatka ostygnie – wkładamy ją na kilka godzin do lodówki (ale na ciepło też są pyszna!). Voila 🙂



5 thoughts on “Sałatka ziemniaczana, czyli oryginalna Kartoffelsalat”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.