Proste i delikatne danie, w którym smak kurczaka podkreślają i ożywiają słodkie ananasy i brzoskwinie. Nie są jednak dominujące, bo przełamuje je pieprz i imbir. Możemy użyć innych owoców (także świeżych). Tu celowo jednak użyliśmy owoców z puszki – zależało nam soku, który jest świetnym dodatkiem do sosu na bazie jogurtu.
Składniki:
* 30 dag piersi z kurczaka
* puszka ananasów
* puszka brzoskwiń
* mała puszka słodkiej kukurydzy
* duży jogurt naturalny
* łyżeczka świeżo startego imbiru
* 2 łyżki sosu sojowego
* pieprz
* kurkuma
Opcjonalnie:
* ryż lub makaron (u nas muszelki)
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wrzucamy pokrojonego na dowolne kawałki kurczaka i obsmażamy z obu stron przez 5 minut.
2. Ścieramy imbir i dodajemy do kurczaka razem z kukurydzą i mieszając, podsmażamy kolejne 5 minut.
3. Na patelnię wrzucamy owoce razem z sokiem. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem.
4. Na koniec dodajemy jogurt i odrobinę kurkumy, aby nadać daniu fajną barwę. Voila 🙂
Brzmi tak smacznie i chyba obre na dietę, na której podobno jestem 😀 może bym sobie tylko darowała owoce z puszki, coś dużo tam cukru ^^ Ale poza tym super.