[wcp-carousel id="2193"]

Pierogi z jagodami

W upalne dni pierogi z jagodami (autorstwa naszej Mamy) najlepiej smakują nieco schłodzone i z dodatkiem jogurtu. Do jagodowego nadzienia dodajemy tylko cukier. Ciasto nie wymaga wielu składników i poświęcenia mu zbyt wiele czasu, dlatego ten rodzaj pierogów świetnie sprawdzi się jako letni obiad. 


Składniki (na ok. 45 pierogów):

Na ciasto:
* 1/2 kg mąki tortowej
* łyżka stołowa oleju
* płaska łyżeczka soli
* ok. 1/2 szklanki ciepłej wody

Na farsz:
400 g świeżych jagód
3 łyżeczki cukru

Opcjonalnie: masło

Przygotowanie:
1. Jagody płuczemy i suszymy. Posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.
2. Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy ciasto. Wody dodajemy na końcu tyle, aby ciasto nie było zbyt lepkie i mokre ani zbyt suche i rozpadające się. Jeśli dodamy za dużo wody, ratujemy się mąką 🙂
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką, a drugą rozwałkowujemy. Gdy jest gotowa, bierzemy się za następną. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka.
4. Łyżeczką nakładamy nieco farszu na środek każdego wykrojonego wcześniej kółka ciasta. Składamy pieroga, sklejamy dokładnie, a brzegi przyciskamy dookoła widelcem.
5Pierogi wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy 3 min., odcedzamy i wykładamy na talerze. 

Opcjonalnie na gorących pierogach rozpuszczamy odrobinę masła i posypujemy cukrem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.