[wcp-carousel id=”2193″]

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami i papryką

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami i papryką

Dziś przepis na błyskawiczną zupę, pachnącą świeżymi pomidorami, ziołami i czosnkiem. Czyli Włochami 🙂 Gdy pogoda szczególnie nas nie rozpieszcza, a nam marzy się prawdziwe lato – mamy je na talerzach… To lżejsza wersja zupy ze świeżych pomidorów z wołowiną

Składniki:

* 1,5 l wody
* 4 pomidory bez skórki (lub puszka pomidorów)
* 10 suszonych pomidorów w oliwie
* 1/3 papryki zielonej i 1/3 czerwonej
* mała dymka
* 3 młode marchewki
* mała pietruszka i kawałek selera
* 2 czerwone papryczki chilli
* 2 ząbki czosnku
* 2 listki laurowe
* 2 ziela angielskie
* 5 ziaren kolorowego pieprzu
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki octu winnego
* przyprawy: świeża bazylia, suszone zioła prowansalskie, tymianek, papryka słodka i ostra, sól i pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, pietruszką, selerem i kapustą.
2. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę i chilli w krążki – wrzucamy je do garnka i gotujemy 10 min.
3. Wyciskamy czosnek i pomidory – wrzucamy do garnka. Przyprawiamy octem, solą, pieprzem – gotujemy ok. 10 min.
4. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, dymkę w krążki i dodajemy do zupy. Dodajemy po 2-3 szczypty ziół, papryki oraz cukier. Gotujemy 5 minut – tak, by papryka nie zrobiła się zbyt miękka.
Podajemy z aromatyczną bazylią. Nam właśnie się udało wyhodować pierwszą bazylię drobnolistną – i właśnie pięknie zakwitła 🙂


1 thought on “Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami i papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *