[wcp-carousel id=”2193″]

Czerwona sałatka z tuńczykiem

Czerwona sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem – kolorowa, pełna jajek i pomidorów skąpanych w białym sosie. Szybka, aromatyczna przekąska, jeśli chcemy zjeść coś rześkiego i za bardzo się przy tym nie napracować. Najlepiej użyć do niej pomidorków koktajlowych, które smakują także zimą… Uwielbiamy tuńczyka pod każdą postacią, a sałatka z tuńczykiem to jeden z punktów obowiązkowych w naszym tygodniowym menu.

Składniki:

* puszka tuńczyka w sosie własnym
* 2 jajka
* 10 pomidorków koktajlowych
* 1/2 czerwonej, słodkiej, papryki
* 1/2 czerwonej cebuli
* kilka listków sałaty masłowej

Sos jogurtowy:

* filiżanka jogurtu naturalnego
* 2 łyżki majonezu
* łyżka musztardy miodowej
* łyżeczka sosu sojowego
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* łyżeczka drobno posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki sosu i wstawiamy do lodówki.
2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i kroimy na ćwiartki.
3. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na połówki, paprykę na paseczki. Cebulę w piórka.
4. Na talerzach kładziemy po kolei: sałatę, paprykę, cebulę, pomidorki,  odsączonego z wody tuńczyka oraz jajka.
5. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *