Grillowane szparagi z grilla to chrupiąca przekąska dla wszystkich, którzy kochają szparagi, a przy okazji nie chcą rezygnować z mięsa. Tu wersja z bekonem. Razem z białymi szparagami można grillować inne warzywa, np. paprykę, marchewkę czy czerwoną cebulę.
Składniki:
* 1 pęczek białych szparagów
* plastry wędzonego boczku (tyle, ile mamy szparagów)
* marchewka
* czerwona cebula
* wykałaczki
Sos:
* łyżka majonezu
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* łyżka mleka 2%
* łyżka octu winnego
* łyżeczka sosu sojowego
* sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
2. Owijamy je plastrami bekonu i spinamy wykałaczką.
3. Marchew obieramy i kroimy w krążki. Cebulę kroimy na ćwiartki.
4. Warzywa grillujemy na niezbyt dużym ogniu, obracając je, aby się zbytnio nie przypaliły.
5. Podajemy z białym sosem do szparagów.