[wcp-carousel id="2193"]

Tortilla z białymi szparagami

Tortilla z białymi szparagami

On nie przepada za szparagami. Szukając wspólnego kompromisu, stworzyliśmy szybkie danie, w którym szparagi grają bardzo subtelnie rolę pierwszoplanową. Tortilla, świeże warzywa, chrupiące, grillowane szparagi i delikatny sos majonezowo – jogurtowy – danie latem pachnące. I to wszystko w 15 minut.

Składniki:
* 2 placki tortilli
* 4-6 białych szparagów
* 4-6 plastrów bekonu tradycyjnego
* 6 pomidorków koktajlowych
* garść mieszanki sałat
* pół czerwonej cebuli
* łyżka kukurydzy z puszki
* łyżka pestek słonecznika
* łyżeczka oliwy z oliwek

Sos:
* łyżka majonezu
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* łyżka mleka 2%
* łyżeczka octu winnego
* łyżeczka sosu sojowego
* sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1. Szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą i owijamy plasterkami bekonu.
2. Rozgrzewamy grilla, kładziemy szparagi i przykrywamy. Grillujemy ok. 10 min, przekręcając co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Na ostatnie 5 minut odkrywamy grilla – szparagi będą wtedy chrupiące.
3. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki i odstawiamy. Pestki słonecznika prażymy ok. 3 minuty na suchej patelni.
4. Na tortilli kładziemy sałatę, a na niej szparagi. Następnie pomidorki, cebulę, kukurydzę.
5. Polewamy sosem, zwijamy i całość podgrzewamy ok 2 min. na grillu. Na końcu dodajemy pestki słonecznika. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.