[wcp-carousel id="2193"]

Chrupiący schab w sezamie

Chrupiący schab w sezamie

Schab w sezamie to wspaniała weekendowa przekąska dla dwojga. Sprawdza się też w postaci wielkiej michy chrupiących kawałków schabu dla sporej liczby gości – mięso można wtedy podawać solo lub z dodatkiem ulubionych sosów czy surówek. Zachwyt gości murowany. Do niskokalorycznych raczej nie należy, ale i tak błyskawicznie znika ze stołu. Z ryżem i surówką z kapusty jest po prostu ciekawą wersją tradycyjnego schabowego.

Składniki:
* 1/2 kg schabu bez kości
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3-4 łyżki czarnego sezamu
* 2 jajka
* pieprz
* papryka ostra w proszku
* olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy i kroimy w paski (ok. 3-4 cm szerokości). Osuszamy.
2. W jednej miseczce mieszamy mąkę z sezamem i przyprawami, w drugiej roztrzepujemy jajko.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięsa obtaczamy w jajku, następnie mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
4. Gdy mięso będzie gotowe, wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.