[wcp-carousel id=”2193″]

Żeberka 24 h, czyli duszona wieprzowina w marynacie worcester

Żeberka 24 h, czyli duszona wieprzowina w marynacie worcester

Duszona wieprzowina – proste, ale efektowne danie. Fajnie sprawdziło się podczas świątecznego obiadu. Dobrze jest wcześniej zamarynować mięso i zostawić je na całą noc w lodówce. Będzie wtedy kruche, soczyste i aromatyczne. Ale jeśli zależy nam na czasie i bez tego oczekiwania mięsko będzie pyszne. 

Składniki:
* żeberka (1/2 kg)
* 3 papryczki chilli (2 zielone, 1 czerwona)
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki sosu Worcester
* 1 łyżka miodu
* mała łyżeczka sosu sojowego
* sól, pieprz
* kilka listków świeżej mięty
* opcjonalnie: prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy i dzielimy na porcje.
2. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nią żeberka, polewamy całość resztą sosu, wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
3. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju słonecznikowego. Obsmażamy żeberka z obu stron na dość dużym ogniu (ok. 7 minut po każdej stronie). Następnie wlewamy marynatę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 15 minut. Voila!
Na talerzach przybieramy listkami mięty i prażonymi migdałami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *