[wcp-carousel id=”2193″]

Roladki Future 2.0 z sosem pieczarkowym

Roladki Future 2.0 z sosem pieczarkowym

Przepis na roladki drobiowe z sosem pieczarkowym został zaczerpnięty z warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez „Cook Professional”. Tam roladki z kurczaka podano z brokułami i szynką parmeńską. My jednak wolimy szynkę wędzoną i mozarellę. Delikatne roladki zjedliśmy z sosem pieczarkowym zabajonym koniakiem i kolorowym makaronem… Same warsztaty to świetna zabawa, sporo inspiracji i duuużo jedzenia – polecamy i smacznego!

Składniki na roladki drobiowe (4 szt.):

* 2 filety z kurczaka
* 4 plastry szynki drobiowej wędzonej
* 4 plastry sera mozarella
* jajko
* 1/2 szklanki bułki tartej
* sól, pieprz
* suszona bazylia
Przygotowanie:

1. Kurczaka mielimy, wrzucamy do miski. Wbijamy jajko, mocno przyprawiamy i dobrze mieszamy. Masę dzielimy na 4 części.
2. Masę wykładamy na folię spożywczą, rozkładając w kształt prostokąta (najlepiej zwilżoną ręką) na grubość ok.0,5 cm, zwracając uwagę na to, aby nie było dziur w strukturze.
3. Następnie wykładamy plasterki szynki, a na nich plaster mozarelli. Wszystko zwijamy delikatnie w roladę, podrzucając raz z jednej, raz z drugiej strony. Utworzy się tzw. cukierek. Chowamy do lodówki na 30 min.
4. Ostrożnie rozwijamy każdy „cukierek”, podsypując go dokładnie (gdy jest jeszcze na folii) bułką tartą.
5. Smażymy na oleju, aż zarumienią się z każdej strony (całość ok. 15 min).
Usmażonym roladkom pozwalamy chwilę „odpocząć”, po czym kroimy je ostrym nożem na kilkucentymetrowe kawałki.

Składniki na sos pieczarkowy zabajony koniakiem:

* 250 g pieczarek
* łyżeczka soku z cytryny
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka masła
* 1 łyżeczka oleju
* 150 ml śmietanki 18%
* 1/2 szklanki mleka 2 %
* 2 łyżki koniaku
* 1/2 szklanki bulionu grzybowego
* sól, pieprz

Przygotowanie sosu:

 

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i lekko podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju.
2. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki skropione cytryną (nie zmienią koloru).
3. Krótko wszystko podsmażamy, lekko rumieniąc, co wzbogaci aromat sosu. Dodajemy koniak i redukujemy ok. 5 minut – czyli mieszamy i czekamy, aż alkohol odparuje i pozostanie sam bukiet smakowy.
4. Dodajemy bulion grzybowy, śmietankę i mleko. Redukujemy całość ok. 10 min.
Sos można podawać do wszystkich rodzajów mięs smażonych, steków itp., jak również różnych odmian makaronów.
                       


1 thought on “Roladki Future 2.0 z sosem pieczarkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *