[wcp-carousel id="2193"]

Risotto miodowe z indykiem

Risotto miodowe z indykiem

On o swoim risotto: banalnie proste, jednogarowe, wyborne w smaku.
Ona: nie mam nic do dodania.
Idziemy jeść 🙂

 Składniki:

* 400 g piersi z indyka (może być kurczak)
* 500 ml bulionu drobiowego
* 300 g ryżu
* czerwona cebula
* pół papryki czerwonej
* pomidor
* 2 ząbki czosnku
* natka pietruszki
* 3 łyżeczki miodu
* 2 łyżeczki musztardy (krem z gorczycy)
* chilli, pieprz i sól
* 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy 5 minut.
Dodajemy drobno posiekany  czosnek, pokrojoną (niezbyt drobno) paprykę.
2. Indyka myjemy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Dodajemy go na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Smażymy kilka minut – tak, by indyk nie był surowy.
3. Dodajemy ryż, podgrzewamy 1 minutę, mieszając. Dolewamy bulion – doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy miód i musztardę –  gotujemy przez ok. 12 minut. Gdy bulion wyparuje, zdejmujemy patelnię z ognia.
4. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i posiekaną natkę. Mieszamy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.