[wcp-carousel id="2193"]

Tradycyjna zupa pomidorowa

Rodzima klasyka. Choć może nie do końca taka rodzima. Pomidory przyjechały do Polski wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony, wcześniej przyjeżdżając tam aż z Ameryki Płd. Pomidorowa to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce i oczywiście w naszych garach. Aha, tak naprawdę powinna się nazywać zupą jabłkową, bo polski „pomidor” pochodzi z jęz. włoskiego oznaczającego „złote jabłko”. Za to w dawnej Grecji nazywany był ponoć „wilczą brzoskwinią” 🙂 Jabłkowa, brzoskwiniowa – ważne, że pyszna.
Zupa pomidorowa

Składniki:

* 2 l wody
* 4 skrzydełka kurczaka
* 2 listki laurowe
* ziele angielskie i pieprz (po kilka ziaren)
* 3 marchewki
* 2 korzenie pietruszki
* kawałek selera i pora
* 2 liście kapusty włoskiej
* duża cebula
* pęczek pietruszki
* koperek i bazylia do posypania
* 3 łyżeczki soli
* 2 łyżki sosu sojowego
* pół łyżeczki cukru
* mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka, listki laurowe, ziele i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 15 minut.
2. Myjemy warzywa. Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Natkę pietruszki siekamy. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, sos sojowy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec wrzucamy cukier.
4. Dodajemy ugotowany wcześniej ryż lub makaron, pokrojoną w talarki marchewkę i kilka kawałków kurczaka. Posypujemy bazylią/ koperkiem. Voila!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.