[wcp-carousel id="2193"]

Barszcz biały – tradycyjna zupa naszej mamy

Barszcz biały – tradycyjna zupa naszej mamy

Barszcz biały z jajkiem. Klasyka. Zawsze nam się wydawało, że nie ma jak żurek. Ale ten najlepiej smakuje nam jednak u znajomych, u babci albo w knajpie. W domu zdecydowanie bardziej smakuje wersja zupy z przepisu mamy Sylwii. 

Składniki na barszcz biały:

  • zakwas pszenny
  • 4 ziemniaki
  • włoszczyzna: np. duża marchewka, kawałek selera, mała pietruszka, cebula
  • duży kawałek kiełbasy (białej lub zwyczajnej)
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 2-3 jajka
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • sos sojowy/sól/maggi

Jak ugotować barszcz biały?

1. Do ok. 2 l wody wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia. Po kilku minutach wrzucamy umytą i obraną pietruszkę, cebulę, czosnek i seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.

2. W tym czasie ścieramy na dużych oczkach marchewkę, a ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy wszystko do wywaru.

3. Po chwili dolewamy zakwas, a jeśli mamy barszcz w torebce – mieszamy go ze szklanką zimnej wody i wlewamy do wywaru. Gotujemy 15 min. Możemy też już doprawić solą lub łyżką sosu sojowego.

4. Zupę zaprawiamy śmietaną (najpierw „hartujemy” ją, tzn. w miseczce lub dużym kubku zalewamy ją chochelką gorącej zupy i energicznie mieszamy, by nie powstały żadne grudki – dopiero taką gładką masę śmietanową wlewamy powoli do zupy, powoli mieszając – wtedy nie ma prawa się zwarzyć).

5. Doprawiamy do smaku chrzanem i wsypujemy sporo majeranku i natkę pietruszki. Gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, a w tym czasie gotujemy jajka na twardo.

6. Podajemy przybrane natką lub listkiem bazylii oraz połówką jajka 🙂 Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.